2014. szeptember 17., szerda

MadeBYMe- Csodás kézműves ékszerek és a lány, aki mögötte van

Új vonalat kezdek a bejegyzéseimbe, ebben fiatal művészeket és designereket fogok bemutatni és a sort most egy nagyon tehetséges lánnyal, Győző Évával fogom nyitni, amit remélem sok fog még követni. 


A MadeBYME alkotások közül engem először a népi motívumok letisztult adaptálása nyűgözött le, az, ahogy egyszerűsítette a komplex mintákat és ezzel hordhatóbbá varázsolta őket. Miután felfigyeltem erre még jobban beleástam magam a Facebookja tanulmányozásába és rádöbbentem, hogy milyen sok stílusban alkot és alapanyagok használatában is bővelkedik.


Gondolkodtam egy ideig, hogy én magam írjam-e körül, amit látok, vagy mindezt fűszerezzem meg egy személyes interjúval, ami segítségévél Éva maga mutatkozhat be. Ez utóbbinál döntöttem és nemrégiben egy kellemes kávéházban találkoztunk, ahol az ékszerei megmutatása közben beszélt fő hobbijáról az alkotásról. 
Úgy köszöntöttük egymást, mint régi ismerőst, már a kávé megrendelése után teljesen oldottan mesélt Éva a műveiről és önmagáról. 

-Mióta foglalkozol ékszer készítéssel? Hogyan jött az ötlet, hogy ezen a vonalon indulj el?

- 2011-2012 körül kezdtem el ékszereket csinálni, először még csak süthető gyurmából, szimplán csak kíváncsiságból jött a süthető gyurma, mint anyag.

2012 ben vizsgáztam a nyíregyházi Wesselényi Miklós középiskola, Szakiskola és Kollégium-ban, mint Divat- és stílustervező és az egyik vizsga rész a magyar motívumok felhasználásáról szólt, valamilyen kiegészítőt kellett tevéznünk valamelyik táj motívumát felhasználva, mivel épp a süthető gyurmával kísérleteztem kézen fekvő volt, hogy ehhez nyúlok! Ez volt az első komplett kollekcióm, amibe a palóc motívumokat gondoltam újra, Folkfree Jewelry Collection lett a hivatalos neve!


 Majd elkezdtem más anyagokkal is dolgozni, 
igazából ezek nagy része nem is tudatosan kiválasztott anyagok voltak, hanem ami épp a kezem ügyébe került és láttam benne valami fantáziát pl egy régi csipketerítő



















A drótból készült ékszerek is két vonalat visznek, az egyik egy elegáns, légies, a másik a vastagabb anyagból készült pedig egy barbár hercegnős vonulata a munkáinak. Mindkettő megállja a helyét a megfelelő szettben és éke lehet az öltözéknek. 

-Mi inspirál téged? Tudom általános a kérdés és már lerágott csont, de érdekel mi az ami kiváltja belőled az alkotói kedvet, ami új irányba repít.

-Nem tudom konkrétan meghatározni, hogy mi inspirál, ez mindig változó. Vagy az adott anyag, ami a kezembe kerül (pl csipke, gomb, gyöngy) vagy valamilyen minta, motívum.


A nyomott mintájú ékszerek az egyszerű süthető gyurmába új életet lehelnek, a letisztult formákon a mintázat csipkés hatást kelt, ami által igazán nőies.

 - Mi jellemzi a stílusodat? Hogyan jellemeznéd magad?

-Úgy gondolom, hogy minden ékszerem egy kicsit más. Inkább a letisztult formákat, mintákat kedvelem, például a népi motívumok felhasználásakor is stilizálom, próbálom leegyszerűsíteni egy kicsit modernebb formában visszaadni a motívumot, de úgy gondolom ez elmondható szinte az összes ékszeremre! 

Találhatók az alkotásai között rusztikusabb, természetesebb vonalú darabok is, mint ez a horgolt, gyöngyös fülbevaló. 





    
  - Mik a kedvenc anyagaid, amiből szívesen alkotsz?

-Nincs igazából kedvenc anyagom, mindig más az épp aktuális kedvenc!


A rózsa motívum több színben és ékszeren is feltűnik, minden Csipkerózsika megérdemel egy ilyen darabot. :)

    
-Milyen későbbi terveid vannak az ékszerkészítéssel?
-Hát szerintem egyelőre ez hobby marad, persze jó lenne ezzel foglalkozni, de ez nehéz! De már az is jó érzés hogy van pár ember, akinek tetszik, amit csinálok és hordja az ékszereimet! 

-Melyik a kedvenced a kollekciódból, van története?
-Ő az. A hímzett fülbevaló és gyűrű nagyon különleges, hiszen régi hímzett gombokból vannak.
 Véletlenül sikerül ráakadnom a gombokra, ezért nem tudom, hogy milyen régiek lehetnek, valószínű, hogy kézzel lettek készítve és hímezve. Úgy gondolom, hogy blúzt díszíthetek egykor a gombok, esetleg régi díszes hímzett párnán voltak, amelyek az úgynevezett tisztaszobát díszítették. 
Igazi egyedi darabok, hiszen manapság nehéz hímzett gombokra bukkanni.
Sajnos csak három pár fülbevaló és egy darab gyűrű készült belőle.



     - 
Milyen irányban gondolkozol a következő ékszerkollekciódat illetően? Ismét új anyag lép be a képbe, vagy maradsz a népies és rusztikus stílusnál?


-Hát ez jó kérdés… több ötlet is van a fejemben, ezeket igyekszem meg is valósítani. Nincs tervbe hogy új anyaghoz nyúljak, de még az is meglehet.

A süthető gyurma, fa, drót, gombok, csipke, elég gazdag anyagválasztás jellemzi Éva munkáit, a minták és stílusok változatossága mellett. A virágmotívumok is gyakran felbukkannak munkáiban és mi nők imádjuk ezt. :)


A fonott ékszerek reneszánszukat élik, ezek is megtalálhatóak a Made BY Me ékszerek között. A lent látható fülbevaló meglepően új volt még számomra is, a halszálka fonásra emlékeztet a kivitelezése. Bármilyen elegáns ruhához felvenném, de még menyasszonyokon is el tudnám képzelni.






A táska készítés sem idegen tőle, szuper kis clutch-ok is találhatóak nála, az egyik már szerepelt is az egyik szettemben, amikor eljátszottam a gondolattal, hogy mit is viselnék a Fashion Week-en. A cikket ITT találjátok meg.







Személyes kedvencem ez a lila köves gyűrű, amit egy igazi barbár hercegnős darab. Imádom az ilyen jellegű ékszereket, amikben ott a vadság, az ősi ösztön szikrája.
















Összességében a találkozó és az ékszerek által egy nagyon tehetséges és hihetetlen szimpatikus, közvetlen lányt ismertem meg, aki maga területén igazi polihisztor, hiszen nagyon széles skálán használja az anyagokat és a stílusokat. Szeretem, ha egy művész nem csak egyfajta szemüvegen keresztül lát és alkot, Győző Éva pont ilyen. 


Melyik ékszer tetszett a legjobban? Mit szóltok a MadeBYMe ékszerekhez?