2016. április 28., csütörtök

Szoptatás nyilvános helyen diszkréten- YOKKOLA + NYEREMÉNYJÁTÉK


Egy izgalmas és nagyon különleges fotózásra mondtam nemrégiben igent. Azt hittem, hogy ilyen jellegű képek csak évek múlva fognak készülni rólam, ugyanis a YOKKOLA márka szoptatós (illetve kismama) felsőket forgalmaz kismamáknak, friss anyukáknak, mint tudjuk én még egyik sem vagyok (Ami késik nem múlik!). Az apropó, amiért lelkesen álltam modellt, mivel mostanában nagy port kavart a nyilvános helyen szoptatás, sőt maga a szoptatás is, mint tabu jelent meg a magyar és külföldi köztudatban. Így esett meg, hogy egy napra kipróbáltam milyen is kismamának lenni, vagyis milyen lehet az élet pocakkal és kényelmes felsőkkel, amik még jól is állnak, vidámak. A fotózás nagyon baráti hangulatúra sikerült a Labor Cafe adomány kávézóban (ha erről a helyről szívesen olvasnátok, akkor írjátok meg kommentben) és külső helyszíneken.Az utóbbi hónapokban sokszor került elő a téma a médiában is, mivel több atrocitás érte a kisbabájukat szoptató anyukákat. Amikor az első Mekis botrány kirobbant elgondolkoztam én is ezen, beleélve mindkét oldal, mindkét tábor álláspontjába.

Először is szerintem nincs abban semmi gusztustalan, vagy elborzasztó, hogy egy nő eteti a gyermekét, aki éhes. Ráadásul jól nevelt ember nem is nagyon bámul bele ebbe az intim helyzetbe.

Teljesen természetesnek találom, hogy amennyiben éhes a gyermek, akkor az anya megeteti, és ha még szopik a kicsi, akkor hogy máshogy, mint így. Persze szerintem egyetlen nőnek sem ez a mániája, hogy a nyílt utcán leüljön és szoptasson (bár ha ezt lenne ahhoz sincs senkinek semmi köze), viszont ha úgy jön ki a lépés, hogy nem tudja másképp megoldani, nyilvánvaló hogy nem hagyja éhesen a kisbabáját. Legalábbis én biztos leülnék egy padra, egy kevésbé forgalmas helyen és etetnék.

Gondoljunk bele, mi megéhezünk beugrunk a Mekibe, elvitelre kérjük a kaját és a hamburgert az utcán esszük meg, de elvárnánk, hogy egy pár hónapos gyerek bírja ki hazáig. Nem túl empatikus hozzáállás ugyebár és valahogy a gyerek tárgyiasítása is ez a fajta gondolkodásmód.

A legdurvább, hogy azon senki nem háborodik fel, ha a napilap címlapján egy meztelen nő díszeleg, vagy ha mélyen dekoltált az eladó hölgy, ezek szexi dolgok. Kérdem én akkor a szoptatás miért vált ki ekkora ellenérzéseket egyesekben? Mi ez a prüdéria?Egy külföldi blogger tett egy kísérletet (merem remélni, ha hazánkban ismételnénk meg ezt nem így alakulna), egy forgalmas városrész padjára leültetett egy mélyen dekoltált ruhába öltözött hölgyet és utána ugyanoda egy szoptató kismamát. Megdöbbentő, botrányos lett az eredmény. Míg a mellét kipakoló nő rengeteg elismerő férfi (láthatóan a nőknek se volt gondja vele) tekintetet, mosolyt kapott, addig a gyerekét etető nő csúnya beszólásokat zsebelt be.

Én nagyon felháborodtam ezen és ezután kezdtem megérteni azokat a kismamákat, akik ez ellen harcos módon felléptek. Gyűlölöm a kettős mércét!Nem egy barátnőmnek van gyereke és szinte mindegyiküket láttam szoptatni, vagyis nem láttam, ugyanis lehet ezt nagyon diszkréten is csinálni. Van kifejezetten szoptatós melltartó, vagy szoptatós felső, ami rafinált megoldásával semmit nem enged láttatni ebből az intim pillanatból. Ráadásul, ami látszana azt a baba feje, amit egy pelenka, egy kendő simán el tudja takarni. A YOKKOLA kínálatából nem egy ilyen felsőt próbáltam, nagyon kényelmesek és meglepőbbnél meglepőbb helyeken kell félre hajtani, vagy lecipzározni egy részt, szuperek ezek a megoldások.

 Kipróbáltam, ha én járok úgy, hogy a majdani gyerekem éhes lesz és nincs lehetőségem hazajutni etetni, akkor is meg fogom tudni szoptatni szemérmes létemre. Reméljük mire oda jutok, hogy szülni fogok, addigra nem lesz ekkora tabu ez a téma.
A másik nagy könnyebbség, amit az anyukák kaphatnának, ha minden nagy bevásárló központba külön helyre kerülne a WC-től egy szoptatós pelenkázó szoba (ami tiszta!).


A fotózás nagyon izgalmas volt nőként, leendő anyaként, megtapasztalhattam mennyire változik, majd meg a testem egy csinos pocakkal, édes teherrel. Ráadásul az első olyan fotózásom volt, ahol pont előnyös volt a téli felszedett pár kiló és nem hogy behúznom, de  ki kellett nyomnom a hasam időnként. :) A felsők nagyon vidámak, izgalmas megoldásuknak köszönhetően egyszerű a szoptatás bennük. Persze már érdemes kismamaként beszerezni egy két ilyen darabot a kismama farmer mellé, hiszen ezt tovább is tudjuk viselni, mint a kilenc hónap. Ami még fontos, hogy az anyaguk is nagyon kellemes és tényleg egytől egyig minőségi darabok.

A YOKKOLA Webshopon pedig megnézhetitek a többi rólam készült fotót a tavaszi kollekció modelljeiről. Örülök ennek az élménynek és még jobban meghozta a kedvem a várandóssághoz. :)Nyerj fogzást elősegítő nyakláncot: NYEREMÉNYJÁTÉK ITT


Még hozzátenném a poszthoz, hogy a szoptatás nagyon egészséges, ráadásul a kismamák is könnyebben tudják leadni a terhesség alatt felszaladt kilókat, ha így etetik a gyermeküket. A babák immunrendszere is sokkal ellenállóbb az anyatejtől és ami plusz pont, a cici mindig kéznél van, míg a cumisüvegnél melegíteni kell a tápszert és még sorolhatnám. Remélem én azon szerencsések táborát fogom erősíteni, akinek elég a teje és zökkenőmentesen etethetem majd a gyermekem, ott ahol megéhezik.

IDE KATTINTVA
megvásárolhatod a ruhadarabokat és bővebb információt is találsz a szoptatásról.


Fotók: Kutasi-Laczkó Brigitta

Mi a véleményetek a szoptatásról nyilvános helyen? 


14 megjegyzés :

 1. Teljesen egyetértek veled! Pirner Almának volt gyönyörű fotós kampány a szoptatás mellett, keress rá az FB oldalán. És dr. Novák Hunor Fb oldalára érdemes még felmenni. Utoljára egy olyan cikkel kavart nagyon nagy port, hogy független tudományos kutatásokkal (evidence base) bizonyította, hogy a szoptatás rendkívül egészséges a babának és óriási fontossággal bír.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Pedagógia szakon én is rengeteget hallottam a szoptatás előnyeiről, a problémamegoldó képességet is fejleszti az anyatejjel táplálás, maga a szopó mozdulatok pedig serkentik az agyi kapcsoalt kiépülését, legalábbis egyes kutatások szerint.
   Ráadásul az immunrendszere is erősebb lesz az anyatejes babáknak. anyukámnak nagyon sok teje volt, így mi adtunk belőle és így van egy tejtestvérem. Ha én is ilyen szerescsés leszek, akkor mindenképp adok belőle másnak, ha pedig kevés lesz a tej, akkor beszerzek más anyukáktól.

   Pilner Alma akkor nőtt a szemembe igazán követendő példának, amikor kiállt emellett az ügy mellett. :)

   Törlés
 2. A fotókon gyönyörű vagy, jól fog állni, ha kismama leszel. :-) Amúgy a szérumomat lehet használni babavárás alatt is. ;-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szuper hír, ha babát várok majd mindenképp kikérem a tanácsaidat, hogy miket használhatok, hiszen nagyon tudatos szeretnék lenni ilyen téren majd. :)

   Törlés
 3. 14 hónapig szoptattam a kislányom. Meg tudtam mindig oldani, hogy ne kelljen nyilvánosan. De ha az éhségtől üvöltött volna simán megetetem nyilvánosan is. S hogy ki mit gondolt volna erről az csöppet sem érdekelt volna ha éhes a gyerek! EGy textil pelus mindig volt nálunk ha más nem is és megoldottuk volna diszkréten.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én se amellett vagyok, hogy most minden áron nyilvános helyen szoptassunk, de ha így jön össze akkor se kelljen már feszélyezve éreznünk magunkat. Kapjon észbe a társadalom! :)

   Törlés
 4. Nagyon jók lettek a képek, és tényleg nagyon csinosak ezek a kismama ruhák. Szeretnék majd kismamaként is csinosan öltözködni és ezek a ruhák abszolút alkalmasak erre, csinos mégis praktikus. 😊
  Én is remélem változik ez a prűd felfogás, akit meg zavar a nyilvános szoptatás az fordítsa el a fejét, nem kell ezt bámulni..

  VálaszTörlés
 5. Annyival kiegészíteném a bejegyzést, mert nem tesz említést arról, amit sok kismama tapasztal: eltakarná ő a baba fejét, ezáltal a saját mellét, de üvöltve utálja a baba, ha pelus, kendő vagy más takaró alkalmatosság van körülötte. Tehát hiába várják el a szemérmes takargatást, ha nem műlödik néhány esetben.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Még sajnos nem voltam kismama, így ezt nem tudtam, köszi a kiegészítést :) Ezekben a felsőkben viszont tényleg csak egy csík látszik ki, amit szerintem ababa feje maximálisan kitakar.

   Törlés
 6. Szépek a ruhák, és jól állnak rajtad.
  Azonban nem derül ki, hogyan mutatnak a ruhák egy szoptatós anyukán, akinek megváltozott az alakja, vagy egy kismamán a növekvő pocakkal. Rámegy-e, nem szoros-e? Nincs leírás arról, mennyire nyúlnak az anyagok, és mennyire követi a növekvő pocak méretét...
  Ha a kismamák és szoptatós anyák igényeinek is megfelelnének, az nagy hiánypótlás lenne, mert a hagyományos ruhaboltokban árult kismamaruhák csapnivalók. Például általában a nadrágok szélessége egy adott méretnél nem bővíthető tovább, és dobhatod ki a 4-5. hónap környékén. Ezért varratunk általában varrónővel bővíthető nadrágot, amit egészen a szülésig hordhatunk.
  A nyilvános szoptatás témájában is egyetértek veled, én azt gondolom, hogy nem érdekel mit mond egy "senki" az utcán, ha éhes a gyerek, akkor ennie kell, persze meg lehet oldani diszkréten is egy szoptatós melltartóval, és egy sállal vagy textilpelussal.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Megfelelnek a felsők kismamáknak is, sőt ikerket váró anyukáknak is. Fanni írt is róla, rajta megnézheted. :) http://fannigardrobja.blogspot.hu/2015/11/yokkola-kismama-es-szoptatos-felsok.html

   Törlés