2014. április 22., kedd

Kupon a manipuláció a vásárlásban

Mindenki ismeri a Glamour és Joy napokat, amik előtt a magazinokban kuponok egész sora várja az érdeklődőket. Ilyenkor hajlamosak vagyunk teljesen fölösleges dolgokat is megvenni, mert most olcsóbb, akciós.
Ezt a jelenséget nevezi a pszichológia 'drive indukciónak', ez azt takarja, hogy nincs szükségem a termékre, de ha pár nappal később csak drágábban juthatok hozzá (jelen esetbe kupon mentes nap) akkor egyből vonzóbbá válik.




A vásárlás ezen marketing fogásával nem biztos, hogy mi vásárlók járunk jól, de az biztos, hogy a magazinok jelentős haszonra tesznek szert, ugyanúgy, mint azok a boltok, akikkel szerződést írtak alá. A nyertes nyertes effektus áll elő, míg mi sokszor pakoljuk tele a kosarunkat akciós vackokkal és aztán csak pislogunk hó végén az üres pénztárcánkra.

Fel kell vérteznünk magunkat ezek ellen a manipulatív fogások ellen, méghozzá azzal, hogy tudatosan felkészülünk és megtervezzük a vásárlást és igyekszünk nem elcsábulni. Jó módszer szerintem egy lista írása azokról a dolgokról, ami szükségesek nekünk, legyen az smink termék, hajfesték, vagy papír zsebkendő, basic ruhadarab esetleg egy nagy álom cucc.



Először is azt kell mérlegelnünk, hogy megvennénk e a magazint kupon nélkül, ha a válasz nem akkor jön a következő döntés, hogy mennyit is fogunk vásárolni, megéri e kiadni azt az 500 Forint körüli összeget az újságért. A megtakarítás mellé érdemes írni a magazin árát és, ha számunkra kedvezően hangzik a megspórolt összeg csak akkor érdemes beruházni erre.

Jó ötlet rendszeres szükségletekből, sampon, tampon stb., amiből egy márkához ragaszkodunk, ilyenkor jól feltankolni, ha épp a pénztárcánk engedi, egy 50%, vagy 25% drogéria kupon ilyen esetekben ajándék.



Ruhákból azokat a darabokat vásároljuk meg, amiket biztosan hordani fogunk, érdemes ezek előtt a vásárlós napok előtt elmenni felmérni a terepet és aludni rá egyet. Másik, amit ajánlatos ilyen alkalmakkor beszerezni a nagy álmok és nagy szerelem darabok, azok, amikre régóta ácsingózunk, csak drágának találtuk.



Nagyon jó ötlet még, ha a barátnők összeülnek és megvittatják, kinek mely kupon kell és elosztják azt. Másik módszer, hogy együtt vásárolják meg akciósan a termékeket (már ha van olyan kupon ami több cucc vásárlásának végösszegéből vonja le a kedvezményt). Ugye, hogy ugye? :) Az előző Glamour napoknál Ginától kapott kuponnal szereztem be kedvenc szemhéjtusomat olcsóbban és így nem költöttem a lapra. 



Ha ezeket sorba vesszük nagyobb eséllyel ússzuk meg az totál fölösleges lomokat, amik csak vékonyítják és kiürítik a pénztárcánkat. Én beszereztem a mostani Joy magazint, leginkább a kuponok végett és a feltankolás mellett döntöttem. Az elengedhetetlen smink cuccokat és kozmetikumokat fogom így olcsóbban előre megvenni. Minimum 3 hajfesték fog landolni a kosaramban és valószínű, hogy az alapozót és púdert is így szerzem be. Ha az ember észnél van és nem dől be a manipulációnak, akkor tényleg nyertesként jön ki a kuponokkal és ugye ez a célunk.



Tudatosabb vásárlásra fel! :)