2014. március 24., hétfő

Tarot misztériuma

Mindenki szeretne belelátni a jövőjébe ezért évszázadok óta az egyik legnépszerűbb jóslási forma a Tarot kártyával történő jóslás. Idestova 12 éve vetek kártyát rendszeresen másoknak, ezzel segítve, tanácsot adva az életükben. Tudni kell a kártyáról, hogy meg tudja világítani az utat, de persze csak tanácsadó szerepet lát el.






Tarot története

A Tarot kártya 78 lapból álló kártyacsomag, amit jóslásra használnak, ez eddig nem volt újdonság senkinek. A hátlapja nyilván egyszínű, míg a színén szimbolikus képek segítenek a jóslásban. Az hogy honnan ered vitás kérdés, én úgy vélem, több helyen is "feltalálták", de már egyiptomban is hagyománya volt. 1377-be betiltották a Tarot használatát, de nem tudták megállítani a terjedését.



A kártyacsomag Nagy Arkánum (22 lap) és Kis Arkánum lapokból áll össze. A Kis Arkánum lapoknak négy színe van, kehely, bot, kard és a korong. Ezen kívül minden színnek vannak udvari kártyái, az apród, hercegnő, királynő és a király.

Pár gondolat és az általam kedvelt tarot fajták

Régóta vetek kártyát, így nagyon sok fajtáját sikerült megismernem, de az első paklim még mindig a legkedvesebb. Ez egy Crowley tartot, amiről megoszlanak a vélemények, hiszen Crowley, aki megalkotta ezt a csomagot egy igen hírhedt fekete mágus volt. Ettől függetlenül a kártyája valami fantasztikusan kifejező, kezdésnek ezt ajánlanám, hiszen a szimbolikája könnyen értelmezhető, így teret hagy az intuíciónak.



 Sokan azt követik el hibaként, hogy megtanulják a lapok jelentését, és ezéltal bekorlátozzák a megérzéseiket. Véleményem szerint bárki képes Tarotot vetni, aki el tudja engedni magát és ábrákból tud olvasni, amit hétköznapi nyelven úgy fogalmaznék meg, hogy ránéz a lapra és ami először eszébe jut az a valós jóslat. Természetesen nem árt átolvasni néhány értelmező könyvet, de ne essünk túlzásba. Minden jós másképp értelmez lapokat, sőt én minden jóslatban rájövök, hogy némely kártya más értelmet kap, mint a nagy könyvben megírtak. A kirakás módoktól is el lehet vonatkoztatni, érdekes módon két barátnőm szintén vet kártyát és mindhárman másképp rakjuk ki a kapcsolat vetésnél a kártyákat. A tarot csupán egy mankó, ami segít elindítani az intuíciót és ezáltal megkönnyíti a jóslást.

Mutatok még pár kártyát, amiket szeretek. Az egyik nagyon kedves Tarotom, az Osho Zen, ami szerintem leginkább a lelki fejlődés kivetésére használható, míg a fentebb mutatott Crowley a mindennapi életbeli problémákra jó tanácsadó (szerelmi élet, munka, egészség). Az Osho egy emelkedettebb lelki hátteret mutat, például érzelmi kérdésekben fantasztikus realitással tárja fel a lélektani helyzetet.



A másik kedves kártyacsomag az Ösvény Tarot, ami egy Wicca kártya méghozzá a kedveskedős fajtából. Alig van benne olyan lap, ami ne reményt sugározna felénk. Az élet minden területén választ ad kérdéseinkre, egy nagyon szép szimbolikájú kártya, amit több ember illusztrált.



Jóslás maga egyfajta közvetítő szerep, aminél vigyázni kell, hogy saját élményeink és érzelmeink ne befolyásoljanak minket. Ezért nem lehet igazán magunknak jósolni, nyilván túlzottan benne vagyunk érzelmileg a problémában, így elemezni képtelenek leszünk a lapokat. A másik érv a saját magunknak való vetés ellen, hogy tudjuk befolyásolni a kártyát, hogy milyen lapot húzunk ki, félelmeink rányomják a bélyeget a vetésre. Ettől függetlenül legjobb tanulási folyamat mégis, ha magunknak is jósolunk, de azokban a dolgokban, amik nem töltenek el félelemmel és reményekkel túlságosan. Amikor másoknak vetek, megkérem őket, hogy ne meséljenek arról, amire rákérdeznek, ezzel igyekszem elkerülni azt, hogy belekveredjek érzelmileg vagy általánosítsak. Csak a témakör megjelölése a fontos (pl. Munkahelyi előmenetel. Magánélet. Szerelmi kapcsolat. Stb.), hiyzen így lehet kiválasztani a megfelelő kirakást.

Kirakások:

Kapcsolat

Legnépszerűbb kirakás nálam, lehet azért mert általában fiatalabbaknak vetek. A párkapcsolatra szoktak rákérdezni. Hét lapot húz a kérdezó, ebből a középső elárulja milyen a kapcsolat, mi a leginkább jellemző rá. 3 lap a kérdezőé és 3 a személyé, akivel vet. Fej, lélek és viselkedés, három dimenzióját mutatja meg a kártya, vagyis, hogy mit gondol a két fél a másikról, a kapcsolatról, mit érez és mit mutat ki. Ez a fajta kivetés tökéletesen körvonalaz egy kapcsolatot, persze, ha homályos valami, akkor további lapot húzhatunk rá, ez a többi kirakásra is érvényes.

Bolond

Az út kirakás, ami megmutatja, hogy hol járunk az adott témában, lehet ez kapcsolat, egészség, lelki fejlődés, és megmutatja mi vár ránk. Huncut vetés, hiszen a bolond határozza meg, hogy a kérdező az útján hol jár. Azért szeretem mert betekintést enged a múltba is, így a kétkedők, egyből megdöbbennek, hiszen az elmúlt dolgok fixek és ezt a kártya szépen leírja. 

A pakliból kikeressük a bolondot, azaz 0. kártyát és lefordítjuk, erre húz a kérdező még 12 lapot, majd jól megkeveri. A keverés után eldönti, hogy alulról, vagy felülről szeretné, ha kiraknám. egyenes vonalba sorba rakom.

Konkrét kérdés, konkrét válasz (4 lapos kirakás)




Ez a Joker minden kirakásnál, hiszen egy kérdést feltével, bármikor válaszol. Pl: Hogy alakul a szerelmi életem nyár elejéig?; Mi lvár rám, ha megmondom a véleményem a főnökömnek?; Ha elvállalom a munkát, így alakul a dolog. Stb.
Ehhez csupán 4 kártyát kell húzni és egymás után rakni, ezt összeolvasva láthatjuk, milyen folyamat, milyen lépések várhatóak. 


Döntés

Sokszor dilemmázunk, például: Hagyjam-e ott a munkát, vagy ne? Mi lenne, ha külföldre költöznék, vagy ha maradnék? stb. Ebben az esetben 7 lapot húzunk, egy lap maga a kérdésre vonatkozik, 3-3 pedig az igenre és a nemre.



Éves kirakás

13 lapot húzunk, minden hónapra egyet és egy lapot középre, ami magát az évet mutatja be. Mi a barátnőimmel mindig szilveszterkor vetjük ki ezt, lefotózzuk és így van fogalmunk róla milyen évünk is lesz. Eddig tökéletesen bejött minden, sajnos, vagy szerencsére. :)

Internetes kártyavetés


Nem tudok állást foglalni, hogy mennyire reális, ha interneten vet valaki magának, nyilván már az is gond, hogy nincs közvetlen kapcsolatban a kártyával, illetve, hogy magának próbálja kielemezni. De alapvetően nem zárkózok el tőle, így mutatok pár jó oldalt erre az eshetőségre. Azt javaslom, azonban, ha tényleg van valami kérdésetek, keressetek fel egy kártyavetőt, ami néha komoly feladat, mert tapasztalatom szerint a jobbak nem hirdetik magukat. 

Éves kirakás: http://onmegvalositas.hu/tarot/index%20eves.html

Párkapcsolat: http://onmegvalositas.hu/tarot/index%20parkapcsolat.html

Döntés: http://bioenergetic.hu/dontes-crowley-tarot

Egy lapos húzás: http://www.dudus.hu/crowley/tarot/crowley.php

Ha a tarot fajtákat szeretnéd megnézni, akkor ITT találod, meg a legtöbb fajtát, soknál lehet napi kártyát is húzni.

Remélem kielégítettem a kíváncsiságotokat és tetszett a bejegyzésem. Legközelebb a Ji Ching (Ji King) világába vezetlek be titeket.