Süss egy olyan mézeskalácsot ami garantáltan azonnal puha és biztos, hogy nem rontod el!
Hozzávalók:
- 76 dkg liszt
- 34 dkg porcukor
- fél evőkanál szódabikarbóna
- fahéj (kb. fél evőkanál)
- mézeskalács fűszerkeverék (fél csomag)
- 5 dkg Rama
- 4+1 tojás
- 5 ek méz
- kevés tej
Elkészítés:
A lisztet, a szódabikarbónát, a porcukrot, valamint a fűszereket egy nagy tálban keverd össze.
A vajat olvaszd meg (nem kell folynia) és add hozzá a száraz összetevőkhöz.
Üsd bele a 4 tojást és keverd hozzá az 5 evőkanál mézet. Ahhoz, hogy összeálljon, apránként, gyúrás közben önts bele pici tejet.
Ezután fél óráig egy alufólivál letakart edényben pihentesd.
Lisztezett felületen 2-3 miliméter vastagra nyújtsd ki a tésztát és szaggatóval szaggasd ki a formákat. Ha nincs szaggató sebaj, tisztes késsel vágd ki. Nekem pár forma volt csak itthon, így előre készítettem papírból sablonokat, amiket csak körbe kellett vágnom.
Mivel a nyújtófa hiánycik nálunk, így elővettem egy boros üveget és azzal nyújtottam ki a tésztát.
A tepsinket kiolajozzuk és erre tesszük a kiszaggatot formákat egymástól egy két cm-es távolságra, hogy ne süljenek össze véletlenül se.
A maradék tojásunkat felverjük és azzal kenjük meg a tetejét a sütiknek, így csillogó felületet kapunk.
200 fokon, kb. 3-as 4-es fokozaton süssük 10-15 percig.
Sütés után dekorálhatjuk, dekor tollakkal, vagy cukormázzal.
Jó sütögetést kívánok!