2013. december 17., kedd

A legegyszerűbb mézeskalács receptje

Süss egy olyan mézeskalácsot ami garantáltan azonnal puha és biztos, hogy nem rontod el!




Hozzávalók:
  • 76 dkg liszt
  • 34 dkg porcukor
  • fél evőkanál szódabikarbóna
  • fahéj (kb. fél evőkanál)
  • mézeskalács fűszerkeverék (fél csomag)
  • 5 dkg Rama
  • 4+1 tojás
  • 5 ek méz
  • kevés tej
Elkészítés:

A lisztet, a szódabikarbónát, a porcukrot, valamint a fűszereket egy nagy tálban keverd össze.

A vajat olvaszd meg (nem kell folynia) és add hozzá a száraz összetevőkhöz.

Üsd bele a 4 tojást és keverd hozzá az 5 evőkanál mézet. Ahhoz, hogy összeálljon, apránként, gyúrás közben önts bele pici tejet.

 Ezután fél óráig egy alufólivál letakart edényben pihentesd. 

Lisztezett felületen 2-3 miliméter vastagra nyújtsd ki a tésztát és szaggatóval szaggasd ki a formákat. Ha nincs szaggató sebaj, tisztes késsel vágd ki. Nekem pár forma volt csak itthon, így előre készítettem papírból sablonokat, amiket csak körbe kellett vágnom. 

Mivel a nyújtófa hiánycik nálunk, így elővettem egy boros üveget és azzal nyújtottam ki a tésztát.



A tepsinket kiolajozzuk és erre tesszük a kiszaggatot formákat egymástól egy két cm-es távolságra, hogy ne süljenek össze véletlenül se. 


A maradék tojásunkat felverjük és azzal kenjük meg a tetejét a sütiknek, így csillogó felületet kapunk.

200 fokon, kb. 3-as 4-es fokozaton süssük 10-15 percig.

Sütés után dekorálhatjuk, dekor tollakkal, vagy cukormázzal.


Jó sütögetést kívánok!